Пролет в Долината на смъртта

Пролет в Долината на смъртта
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Не бихме очаквали, че в суровата среда на Долината на смъртта в САЩ, чието дъно е под морското равнище, където рядко пада дъжд, а летните температури достигат 48 градуса по Целзий, ще видим очарователната гледка на разцъфнали диви цветя, пише Discovery News. Когато условията го позволят обаче, това се случва. Настоящата година, преминаваща под знака на мощен Ел Ниньо, който променя климатичните модели, е точно такъв случай.

За пръв път от 11 години Националният парк преживява това, което любителите на дивите цветя наричат “супер цъфтеж” – пъстър килим от милиони цветя е покрил иначе страховитата долина. В прессъобщение Службата за националните паркове на САЩ обяснява, че серия от бури през миналия октомври са донесли обилни валежи в няколко района на резервата. Те са били последвани от още валежи през зимните месеци.

Годините на Ел Ниньо, когато в Тихия океан има необичайно голяма маса от топли води, предизвикват такива промени на валежите в Долината на смъртта. Двата предишни “супер цъфтежи” - през 1998 и 2005 година, също са се случили, когато е имало Ел Ниньо.

#САЩ #пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"