Доказано: Шоколадът подобрява работата на мозъка и циркулацията на кръвта

Доказано: Шоколадът подобрява работата на мозъка и циркулацията на кръвта
Снимка: ТАСС
A A+ A++ A

Ново проучване, публикувано в журнала Appetite, установява, че редовната консумация на шоколад се свързва с по-добри когнитивни функции, пише The Telegraph.

В рамките на проучването конгнитивната функция на участниците от град Сиракуза, американския щат Ню Йорк, е била оценена чрез серия от тестове.

Екипът от учени е установил ясна зависимост между по-честата консумация на шоколад и по-доброто справяне с тестовете. Екипът предполага, че е възможно честата консумация на шоколад да “защитава срещу нормалното, свързано с остаряването влошаване на умствените способности.”

Изследователите изтъкват още, че в миналото шоколадът се е използвал за “намаляване на повишена температура, лечение на стомашно-чревни разстройства при деца, подсилване на сексуалната функция, намаляване на “женски оплаквания”, увеличаване на кърма, подобряване на съня и др.”

Днес разполагаме с научни аргументи, че шоколадът е полезен за сърцето и циркулацията на кръвта, че намалява риска от удар, понижава холестерола и защитава кожата от слънчеви увреждания.

Едно от изследванията дори установява, че шоколадът може да помогне за намаляване на телесното тегло. Според невролога Уил Коувър малко парче качествен шоколад, разтопено върху езика 20 минути преди хранене предизвиква производството на хормони в мозъка, които изпращат сигнал за ситост и намаляват количеството храна, която бихме приели. Завършването на храненето с парченце шоколад пък би могло да намали нуждата от междинни хранения.

#шоколад #кръв #мозък #учени #хормони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"