15 души събират 500 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене“

15 души събират 500 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене“
Лидерът на БСП Сергей Станишев (вдясно) и депутатите Янаки Стоилов (в средата) и Румен Овчаров (вляво) влизат в инициативния комитет за предизвикването на референдум. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инициативен комитет от 15 души ще организира и ръководи събирането на подписи за предизвикването на референдум за АЕЦ „Белене“.

Председател на инициативния комитет ще бъде проф. Стефан Воденичаров, предаде БГНЕС.

„С непредсказуемостта на цените на течните енергоносители, държава, която има ядрена енергетика, ще има и добра икономика. България би трябвало да има още една ядрена централа“, убеден е проф. Стефан Воденичаров.

Членове са бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов и Йордан Костадинов, кметът на Белене Петър Дулев, народните представители от БСП Румен Овчаров, Янаки Стоилов, както и лидерът на партията Сергей Станишев.

Освен тях в инициативния комитет влизат още акад. Ангел Гълъбов, проф. Венцислав Кисьов, акад. Васил Сгурев, проф. Велко Вълканов, акад. Георги Марков, чл. кор. Димитър Бучков, акад. Петър Кендеров, Станислав Георгиев.

Още към края на седмицата се очаква да стартира събирането на подписите.

За да се проведе национален референдум за развитието на ядрената енергетика в България чрез изграждането на АЕЦ „Белене“, поне половин милион български граждани с избирателни права трябва да декларират с подпис желанието си за това.

Въпросът, който се предлага да бъде зададен по време на националното допитване, е „Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка в Белене?".

„За първи път от 22 години можем да постигнем по ключов въпрос да се произнесат българските граждани," заяви лидерът на БСП и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Той определи подхода на мнозинството на ГЕРБ в Народното събрание като „безотговорен и антинационален"

„Убеден съм, че разполагаме със сериозни и солидни аргументи в подкрепа на реализацията на проекта АЕЦ „Белене," допълни той.

Инициативата за предизвикване на референдум получи и подкрепата и на ВМРО-БНД и „Екогласност".

#Сергей Станишев #Янаки Стоилов #Румен Овчаров #инициативен комитет #БСП #Иван Генов #АЕЦ „Козлодуй“ #референдум #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници