Борисов: Имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система

Борисов: Имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Надали някой може вече да коментира, че България не работи активно по диверсификацията си на газ и петрол,'' заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписване на договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“, предаде БГНЕС.

''Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема, десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина. Но, след като „Тотал”, „ОМВ” влязоха да проучват находището ни „Хан Аспарух”, сега един от световните лидери в тази дейност-Шел влиза на Силистар,'' каза премиерът.

Преди това министърът на енергетиката Теменужка Петкова и регионалният вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“ Айлин Уилкинсън подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“ в Черно море.

„Убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределител „Балкан” и изключителни възможности. На практика от „Хан Аспарух”, Галата, Силистар, от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител”.

Той подчерта, че именно затова ни трябва компания като Шел, която да може да инвестира и 5-6 източника на газ, които да влязат в нашата газопреносна система.

„България има голям интерес от това, защото това са транзитни такси. Имаме и финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система, толкова колкото трябва, колкото газ може да премине през България”, заяви Бойко Борисов.

„Много се радвам, че подобна компания на най-високо ниво е представена в София, че минаха всички процедури по възможно най-прозрачния начин. Има процедури, които, когато се правят процедури както трябва не отблъскват инвеститорите, както някои се опитват да казват, а ги привличат”, подчерта министър-председателят. Той увери, че така ще се работи и занапред. Да си пожелаем успех при проучването, защото това за бъдещето на България е изключително важно, каза още по темата Борисов.


#газопреносна система #София #процедури #Силистар #газ #нефт #петрол #България #Шел #Тотал #ОМВ #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »