Висшият съд в Белград заседава по искането за екстрадиране на Цветан Василев

Висшият съд в Белград заседава по искането за екстрадиране на Цветан Василев
A A+ A++ A

Висшият съд в Белград ще заседава по искането на България за екстрадиране на банкера Цветан Василев. Очаква се той да се яви, придружен както от български, така и от сръбски адвокати.

Според предварителната информация Василев ще бъде изслушван от съда. Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. Затова Висшият съд ще започне процедурата отначало. Последна дума, според законодателството на Сърбия обаче, има министърът на правосъдието.


На 28 юли 2014 година прокуратурата в България обвини задочно банкера за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол. Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той всеки ден се подписва в централното полицейско управление, като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие.


Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността спешно разглеждане на казуса с екстрадицията на Василев. Поводът е липсата на конкретен отговор по молбата за екстрадиция повече от година и четири месеца, въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия.

#Сърбия #България #Цветан Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »