От утре започва стрес тест за водещите европейски банки

От утре започва стрес тест за водещите европейски банки
sxc.hu
A A+ A++ A

 Водещите европейски банки ще бъдат изправени пред поредна проверка на състоянието на техните финанси, след като през настоящата седмица Европейският банков регулатор (EBA) стартира нов стрес тест на финансовия сектор в региона с цел да се гарантира неговата устойчивост на потенциални икономически и други заплахи, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

На своя уебсайт Европейският банков орган обяви, че от 20:00 ч. в сряда (24-ти февруари) ще започне пореден стрес тест на банките, като по същото време ще публикува икономическите сценарии, на които ще се базира новата банкова проверка, включително и тяхното състояние при евентуална солидна икономическа рецесия.

Планираните проверки имат за цел да помогнат на надзорните органи да оценят рентабилността и устойчивостта на бизнес моделите на банките и идват точно след последни трусове на глобалните капиталови пазари, провокирали силен спад и на банковите акции с оглед на притеснения относно тяхното здраве на фона на забавящата се световна икономика и рекордно ниските лихвени проценти.

След глобалната финансова криза през 2007/2009 година, която принуди европейските данъкоплатци да укрепят редица кредитори в рамките на ЕС, регулаторните органи започнаха да провеждат подобни стрес тестове почти всяка година.

На банките в региона беше дадена 12-месечна "почивка", но от 2016 година се подновяват стрес тестове, които ще се провеждат на всеки две години. Подобни тестове не се проведоха през миналата година, след като през 2014 година имаше мащабен преглед за оценка на активите на европейските банки преди Европейската централна банка да се превърне в единен надзорен орган, следящ състоянието на топ кредитори от еврозоната.

 

#ЕЦБ #банки #стрес тестове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »