БЕХ вече получи първата оферта за банков заем

БЕХ вече получи първата оферта за банков заем
A A+ A++ A

Вече е получена първата банкова оферта за отпускането на заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

"Вчера постъпи първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ. До края на седмицата очакваме и други оферти, но първата вече е факт", заяви тя. Уточни, че към момента не може да даде повече информация. "Не съм виждала тази оферта. Ще наруша правилата, ако я видя. Има комисия, тя ще спази всички правила и изисквания за конфиденциалност и прозрачност, така че след като постъпят всички оферти, те ще бъдат отворени и оценени", обясни енергийният министър.

"Нека да изтече срокът и участниците да подадат своите оферти. Тогава ще се направи оценка и ще изберем разбира се най-добрата с най-добрите условия за БЕХ", допълни Петкова. "Оптимист съм. Мисля, че ще има избор на оферта. Повярвайте ми ще изберем възможно най-добрата за Българския енергиен холдинг", увери тя.

Холдингът от поне два месеца води преговори с 12 чуждестранни банки за получаването на заем до 650 млн. евро и пускането на облигационна емисия. С парите се очаква да се разплати с така наречените американски тецове. По този начин ще може да влезе в сила споразумението с тях да се намали цената, по която НЕК им заплаща произведения ток.

Срокът за разплащането изтича на 26 февруари.

 

#БЕХ #енергетика #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници