Редки минерали правят Земята уникална планета

Редки минерали правят Земята уникална планета
A A+ A++ A

Редките минерали отличават Земята от всички други планети, според учени, които са създали първата система за категоризирането им, пише Discovery News. Робърт Хейзън от “Карнеги Инститюшън” и Джеси Осбъл от Университета “Рокфелер”, чието проучване ще бъде публикувано в журнала American Minеralogist, са класифицирали най-редките видове минерали.

Базата им данни включва 2550 вещества, които се срещат значително по-рядко от диамантите и скъпоценните камъни. Няколко от тях са толкова оскъдни, че откритите до момента залежи в световен мащаб са по-малко от бучка захар. Голяма част са изключително деликатни и лесно се разтопяват, изпаряват или дехидратират. Няколко от тях пък се разграждат при взаимодействие със слънчева светлина. В публикацията си изследователите отбелязват, че много от редките минерали са възникали в резултат на промени в околната среда на планетата.
Изненадващо голяма част от веществата, които смятаме за редки всъщност не са. “Използването на думата “рядък” в контекста на “редки земни елементи” или “редки метали” също е заблуждаващо, тъй като от тях годишно се произвеждат хиляди тонове,” изтъкват учените.

Скъпоценните камъни се добиват на много места по света и се купуват и продават в комерсиални количества.

Значителни залежи на диаманти, например, има в 11 държави, като най-големият производител - Русия, е добила 23 хиляди тона през 2014 година според данни на Geology.com. За разлика, всеки от 2550 редки минерали може да бъде намерен на пет или по-малко места по света.

Най-редкият минерал вероятно е ichnusaite. Той се образува под земята при взаимодействието на радиоактивния елемент торий и подобния на олово молибден. Досега е открит само един спесимен - в Сардиния през 2013 година. Минералът nevadaite - комбинация от ванадиум и мед, пък е открит само в Невада и Киргизстан.

#минерали #диаманти #камъни #Земята

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"