Камен Донев подготвя нов филм по ''Жътварят'' на Йовков

Камен Донев подготвя нов филм по ''Жътварят'' на Йовков
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''България е в ситуация на морална война. Ежедневно хората се борят, искат да намерят някаква ценностна система, искат моралът и доброто да ги има, да доминират,'' каза пред bTV актьорът, режисьор и драматург Камен Донев.

Трябва с нашето изкуство, с нашето разбиране за добро и за морално да водим тази война, допълни той.

Въобще не ме интересува реформата в театъра, защото за толкова години така и не се получи в нейния полезен вариант – все някой нещо е недоволен, все разправии, коментира още той.

„Аз от доста време се оправям сам навън. 10 години никой не ми се обади от министерството или от някоя кабинетна структура да ме пита за съвет”, каза Донев.

Той ще снима филм по повестта „Жътварят” на Йордан Йовков. Режисьори ще са заедно с Борис Радев, като Донев ще изпълнява и главната роля.

Вече е готова и голяма част от бюджета за проекта. „Това е стара наша идея, дойде й времето да се случи”, коментира Борис Радев.

Финансирането няма да разчита на държавата, а на меценати, които искат да развиват българската културна идентичност, подчерта той. „Вярвам, че хората много ще искат да гледат този филм по два пъти”, каза Донев.

Снимките трябва да започнат най-късно следващата пролет. Във филма ще участват още Руси Чанев, Стефан Вълдобрев, Христо Мутафчиев.

Проектът е посветен на 80-годишнината от смъртта на Йордан Йовков, която е догодина.

#Камен Донев #театър #реформи #кино #Йордан Йовков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »