Най-предпочитани държави за обучение са Великобритания, Швейцария и Холандия

Най-предпочитани държави за обучение са Великобритания, Швейцария и Холандия
A A+ A++ A

Продължава да бъде устойчив процентът на желаещите да учат в чужбина. Нагласите са между 15 и 20 процента от завършващите, но официално заминават между осем и десет процента. Това посочи пред "Хоризонт" координаторът на проекта "Световно образование". Светлан Данев преди представянето на актуални данни за обучението на българите в чужбина за 2016-2017 година.

В навечерието на университетското изложение "Световно образование", което ще се проведе този уикенд тенденцията за най-желани страни за обучение изглежда така: Великобритания, следвана от Холандия и Швейцария. Броят на представените университети се разширява с всяка изминала година, като все повече българи предпочитат алтернативни дестинации, отчете Данев. Той отбеляза леко движение при специалностите:

През последните четири- пет години IT-технологиите бяха на първо място сред българските кандидат-студенти, но през последната година наблюдаваме връщане към бизнеса и мениджмънта.

Наблюдава се още ръст на завършилите магистратура в чужбина българи, които предпочитат да се върнат в България и да имат кариера тук. Относно механизмите за прием в европейските университети Светлан Данев уточни:

Средното образование е основна платформа за прием в университет, така че то е много зависимо. Дали е в България или в чужбина е нормално да бъде една доста дебатирана тема, защото качеството на завършилите и средно училище, и университет предполага и качество на развитие на държавата ни в последствие...

Реформата в този ѝ вид трябва да бъде реализирана, което ще предполага и по-ранно кариерно ориентиране, коментира още Данев, според когото сред сегашните подрастващи се отчита дефицит в тази посока.

Текат последните срокове за кандидатстване, както във Великобритания, така в Дания и Холандия - сроковете приключват на 15-ти май, напомни експертът и уточни, че документи ще могат да се подават и в рамките на изложението.

Предстоят информационни дни по темата в Русе, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив и Благоевград.

#обучение #Великобритания #Швейцария #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"