България изтегли от Афганистан първите си 191 военни

България изтегли от Афганистан първите си 191 военни
В Кабул и Кандахар в момента има близо 600 български военнослужещи. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

191 военнослужещи от 22-рия български контингент в Афганистан се завърнаха в България.

Те бяха посрещнати на летище София от министъра на отбраната Аню Ангелов, заместник-началника на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев и командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещите са от Единадесета рота за охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, от Първа, Втора, Трета и Четвърта оперативна група за обучение и връзка (OMLT), екип от старши съветници и медицински екипи.

Национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Милчо Начев. Командир на Единадесета рота за охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар е майор Божидар Божилов.

Със завръщането на военните започва и поетапното изтегляне на България от Афганистан. В Кабул и Кандахар в момента има близо 600 български военнослужещи.

В своето обръщение към тях министър Ангелов ги поздрави за проявения професионализъм и за успешното завършване на мисията им.

През последните шест месеца военнослужещите са изпълнявали задачи по носене на ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната им за отговорност и дежурства на наблюдателни кули.

Изпълнили са над 2300 патрула за осигуряване сигурността на базата, проверили са над 13 500 автомобила и над 65 000 пешеходци.

Съответните екипи са подготвяли войници от Афганистанската национална армия, обучавали са екипи за оказване на медицинска помощ и афганистански медицински специалисти.

Аню Ангелов обяви, че все още тече разследването на инцидента, при който български военнослужещ отвърна на открита стрелба от внедрен в Афганистанската национална армия талибан.

Министърът на отбраната обяви, че българският военнослужещ ще бъде преместен в Кабул от съображения за неговата сигурност.

Той допълни, че временно е спрян от действия българският OMLT екип до завършване на разследването. То се води както от службите на щаба на операцията ИСАФ, така и от Афганистанската полиция, като и български военен полицай участва в него.

Министър Аню Ангелов още веднъж увери, че българските военнослужещи са действали професионално и според стандартните оперативни процедури и регламентите за използване на огън, и изрази надежда напрежението да бъде овладяно скоро.

#Афганистан #Кандахар #Кабул #Аню Ангелов #Ана #НАТО #ИСАФ #генерал-лейтенант Атанас Самандов #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"