Ивайло Московски: Гръцките фермери упражняват тормоз върху българските превозвачи от 2007-ма насам

Ивайло Московски: Гръцките фермери упражняват тормоз върху българските превозвачи от 2007-ма насам
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Към момента движението по българо-гръцката граница е свободно и се надявам да остане така. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по БТВ.

„Към момента е свободно движението по българо-гръцката граница и нито един от граничните пунктове не е затворен. Надяваме се така да остане”, заяви министърът. „Доколкото имам информация от вчера не е приключила срещата с представители на гръцките фермери с премиера Ципрас. Или днес или утре ще продължат преговорите. От окончателния резултат от нея ще зависят по-нататъшните действия на фермерите”.

По отношение на изпочупения с камъни трактор в понеделник, той коментира, че първо мястото му не е било на ГКПП-то и второ поне 50% от колоната от тирове са били с чуждестранна регистрация и затова не е сигурен, че българи са хвърляли камъните.

„Помолихме "Гранична полиция", ако имат видеодостъп до мястото на инцидента да извадят записите и да видим дали наши шофьори са хвърляли камъните”, допълни министър Московски. Според него през януари и февруари гръцките фермери няма какво да правят и затова по това време поставят своите прекалено големи искания към правителството и, когато те не бъдат удовлетворени, блокират нашата граница без да има такъв тип действия и на друго място.

„Съвсем спокойно, ако искат да ги чуе Европа могат да си блокират пристанищата към Италия и от там ще ги чуят по-добре. Нито блокират вътре летищата си, нито метрото си. Твърдят, че правят блокади на пътищата, но те са за половин час и ги отварят. Единственият тормоз, който се осъществява от тяхна страна и от почти всяка година от 10 години насам е срещу България и срещу българските превозвачи”, коментира той. По думите му, щетите почти по всяко едно от тези затваряния през последните години се оценяват на над 10 милиона евро.

„В случая ще бъдат и повече, защото блокадата беше по-дълга”, каза още министър Московски. „От 2007 година това си е мярка, която си прилагат фермерите с бездействието на тяхната държава”, заяви той. На въпрос дали нашата страна полага достатъчно усилия да постави такива условия пред гръцките управляващи, че да си свършат работата, транспортният министър отбеляза, че ежедневно външният ни министър комуникира с техния вътрешен министър и всичко като документация е изпратено към ЕС.

„Какво още трябва да направим, за да се приеме? Близо 6-7 хиляди човека стоят и от двете страни и бедстват и изведнъж се появяват хора, които се грижат за интереса на гръцките фермери. Защо има упрек към мен, при положение, че аз съм български министър на транспорта, а не гръцки министър на фермерите. Не виждам никаква справедливост в това ”, категоричен бе министър Московски. 

#Ивайло Московски #транспорт #камиони #превозвачи #фермери #Гърция #България #справедливост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »