Уикилийкс: АНС на САЩ е подслушвала разговори на Меркел, Бан Ки-Мун и Нетаняху

Уикилийкс: АНС на САЩ е подслушвала разговори на Меркел, Бан Ки-Мун и Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес "Уикилийкс" публикува материали с  доказателства, че Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала разговори на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери, предадоха ТАСС и БТА.

На сайта има и документи под гриф "строго секретно". АНС е подслушвала разговори между Бан Ки-мун и Меркел, посветени на промените в климата, дискусии на израелския премиер Бенямин Нетаняху и бившия му италиански колега Силвио Берлускони, както и обсъждания между министрите на търговията от ЕС и на Япония за тайни "червени линии" на техните страни в преговорите под егидата на Световната търговска организация.

Интернет порталът публикува и детайли за частна среща между Берлускони, Меркел и бившия френски президент Никола Саркози.

"Уикилийкс" публикува пет документа, датиращи от периода 2007-2011 г., уточнява интернет порталът „Интърсепт”, който по-рано разпространи материали, предадени от бившия служител на АНС на САЩ Едуард Сноудън. Те свидетелстват за това, че американската разузнавателна агенция е подслушвала 13 правителствени телефонни номера в Австрия, Белгия, Италия, Франция и Швейцария.

#САЩ #АНС #Уикилийкс #информация #Едуард Сноудън #Никола Саркози #Ангела Меркел #Бан Ки-мун #Силвио Берлускони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »