Множество нападения срещу руски банки в Украйна

Множество нападения срещу руски банки в Украйна
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Руските банки в Украйна са цел на множество атаки през последните дни, съобщават световните медии. Клоновете на най-малко три руски банки - "Сбербанк", ВТБ и "Алфа" - са станали обект на нападения в Украйна, където антируските настроения са силни, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Последните нападения са от вчера и са били насочени срещу клоновете на "Сбербанк" в градовете Мариупол и Лвов. Събитията са продължение на съботните вълнения на Майдана в Киев, когато бяха нападнати клонове на "Сбербанк", "Алфа-банк", както и офисите на украинския олигарх Ринат Ахметов.

В югоизточния украински град Мариупол, намиращ се на километри от границата с самопровъзгласената Донецка народна република, неизвестни са разбили късно снощи стъклата на клон на "Сбербанк", намиращ се в центъра на града, съобщават "Украинские новости". Служители на фирмата, отговорна за охраната на банката, са дошли на мястото на събитието 2 минути след активирането на алармите, но не са успели да задържат извършителите.

В западния град Лвов, чието населението е известно с националистическите си нагласи, бяха нападнати два клона на "Сбербанк" и един на ВТБ. Банките са атакувани с коктейли "Молотов", като в две от тях е избухнал пожар, а едно от поделенията на "Сбербанк" е изгоряло напълно. Полицията в града определи вандалските актове като "умишлено унищожаване или повреда на имущество". Пострадали няма, а полицията разследва атаките.

Тези събития са продължение на вълненията от 20 февруари на Майдана в Киев. Тогава участниците в шествие по случай Деня на героите на Небесната стотица (който се празнува ежегодно на тази дата от 2014 година в памет на 100-те загинали на Майдана) нападнаха клонове на "Сбербанк", "Алфа-банк", както и офисите на компанията СКМ, притежание на украинския олигарх Ринат Ахметов.

В украинските медии се появи информация, че във вълненията е участвал батальон на националистическата организация ОУН (Организация на украинските националисти). Тази информация бе опровергана от ръководителя й Богдан Червак.

 

#Киев #Украйна #банки #Русия #Порошенко #атаки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници