Гръцките фермери не се разбраха с премиера Ципрас, протестът продължава

Гръцките фермери не се разбраха с премиера Ципрас, протестът продължава
БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и представителите на някои организации на протестиращите фермери не успяха днес да постигнат непосредствено решение на продължаващата вече месец блокада на магистралите на страната, предаде БТА, като цитира "Асошиейтед прес".

Фермерите протестират срещу пенсионни реформи, планирани от воденото от левицата коалиционно правителство на Ципрас в рамките на ангажиментите му към международните кредитори. Те блокират пътища и магистрали в цялата страна, включително няколко гранични пункта с България и Турция.

След срещата фермерите заявиха, че ще предадат предложенията на Ципрас на протестиращите, които са паркирали тракторите си по няколко основни магистрали. Те не казаха какви са предложенията и не дадоха времева рамка за обсъждането им.

Групата, която се срещна с Ципрас, също така не представляваше всички протестиращи фермери.
Само една от четирите големи групи на протестиращите фермери се съгласи да присъства на днешните преговори, а останалите групи настояха на исканията си пенсионната реформа да бъде отменена. "Ние ще се върнем на блокадите, за да решим как ще продължи нашата борба", заяви фермерът Вангелис Папагианулис.

Малко е вероятно обаче Ципрас да направи съществени отстъпки по плановете си за реформи, отбелязва агенцията. Премиерът каза на земеделците, че страната не може да изработи проект на политика в тази сфера без да вземе предвид техните предложения и позиции.

"Същевременно обаче вие трябва да вземете предвид цялостния проблем, пред който е изправена страната, и фискалните условия", каза Ципрас.

Той подчерта, че проблемите, пред които е изправена Гърция, са "свързани с факта, че огромна катастрофа за националното богатство е станала в периода от 2010 до 2015 година."

"Гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) спадна от 245 милиарда евро през 2010 г. до 175 милиарда евро през 2015 година, това е голям ужас", каза Ципрас.

 

#Алексис Ципрас #фермери #Гърция #протести #блокада на пътища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници