Частният сектор в еврозоната забавя растежа

Частният сектор в еврозоната забавя растежа
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Растежът на активността в частния сектор на еврозоната е продължил да се забавя през февруари.

Композитният индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI) за региона е достигнал 52,7 пункта - най-ниско равнище от януари 2015 година. Това сочи публикуваната днес първа оценка на Маркит (Markit), цитирана от Франс прес и БТА. През януари показателят бе 53,6 пункта.

Не само че проучването сочи най-слаб темп на икономически растеж от над година, но и дефлационният натиск се засилва, отбеляза главният икономист на Маркит Крис Уилямсън, цитиран от Блумбърг. Според него данните правят по-голяма вероятността за въвеждане на по-агресивни стимули от Европейската централна банка (ЕЦБ).

В Германия производството е подкопано от по-слабото търсене от чужбина, а индексът за Франция сочи "вял" икономически растеж. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да бъде на равнище 53,3 пункта. Стойността от 50 пункта разделя растежа от свиването на активността, припомня Си Ен Би Си.

Маркит посочва, че през първото тримесечие растежът на еврозоната може да не достигне 0,3 процента, отчетени в края на 2015 година. Активността в еврозоната се забавя за втори пореден месец. През януари бяха отчетени 53,6 пункта спрямо 54,3 през декември. Тази тенденция отразява ново отслабване на растежа на новите поръчки за трети пореден месец, като резултатът е най-слабото повишение на показателя за 12 месеца, допълва Си Ен Би Си.

#икономическа активност #еврозона #макроданни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници