Евродепутати: Източноевропейците втора ръка европейци ли са?

Евродепутати: Източноевропейците втора ръка европейци ли са?
Призоваваме Ви да се изправите срещу двойните стандарти, да използвате цялата си власт, за да окажете натиск на всички движения, политически сили и дори държави, се казва в писмото до Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутати от Централна и Източна Европа призоваха Европейската комисия да се справи с дискриминацията срещу гражданите на страните от региона.

В отворено писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ръководителите на националните делегации на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения изразяват загриженост заради зачестилите дискриминационни действия срещу граждани от Централна и Източна Европа.

От българска страна писмото е подписано от ръководителя на българската група на ЕНП Андрей Ковачев.

Подписалите писмото припомниха лансирането на горещата интернет линия от холандската партия на свободата (PVV), създадена срещу граждани от Източна Европа, както и стартирането на подобен сайт от белгийската фламандска крайно дясна партия, Vlaams Belang, насочен срещу всички имигранти.

Евродепутатите от Групата на ЕНП изразяват и недоволство от неотдавнашното решение на Швейцария, с което страната отново въвежда временно разрешителен режим за работниците, идващи от осемте източноевропейски страни, които се присъединиха към ЕС през 2004.

„Ние смятаме, че тези дискриминационни действия противоречат на основни европейски ценности като човешкото достойнство, свободата, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права“, възмущават се евродепутатите.

Според тях такива неприемливи мерки превръщат гражданите от Централна и Източна Европа в европейски граждани от втора ръка, като по този начин унищожават самата основа на Съюза - равенството между гражданите на ЕС.

„Ние не можем да приемем каквато и да е форма на дискриминация в рамките или извън Европейския съюз. Дискриминационните мерки създават опасен прецедент и могат да насърчат екстремистки политически сили“, се изтъква още в писмото.

Според евродепутатите последствията от засилените дискриминационни мерки могат да бъдат много опасни - засилване на ксенофобията, екстремизма и крайнодесните движения, и може да се създаде дълбоко разделение между европейските нации, които да отслабят Европейския съюз като цяло.

Ръководителите на националните делегации от 10-те страни призовават председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да се опълчи решително срещу тези и подобни дискриминационни акции.

„Призоваваме Ви да се изправите срещу двойните стандарти, да използвате цялата си власт, за да окажете натиск на всички движения, политически сили и дори държави да преустановят тези неприемливи действияC“, се казва в обръщението на евродепутатите.

#Европейска комисия #Жозе Мануел Барозу #ЕК #Андрей Ковачев #България #Чешка република #Естония #Унгария #Латвия #Литва #Полша #Румъния #Словакия #Словения #ЕНП #дискриминация #Партия на свободата #Холандия #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »