''Шарли Ебдо'' обяви награда от 1000 евро за младежко есе

''Шарли Ебдо'' обяви награда от 1000 евро за младежко есе
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Шарли Ебдо” обяви началото на ежегодния си конкурс за есета на автори между 12 и 22-годишна възраст.

„Искаме лудост, оригиналност, непочтителност”, заяви руският писател и сътрудник на френското сатирично издание Игор Гран, който оглавява журито на конкурса.

„Не можем да оставим тъгата да има монопол върху френската литература”, заяви Гран пред френско радио, цитирано от АФП. Темата на конкурса е „Какво ще стане ако матурите бъдат заменени със …” ("Et si on remplaçait le bac par...") и той е отворен за френскоговорящи младежи от всяка страна в света.

Журналистите и карикатуристите в седмичното издание ще оценят пратените есета, които не бива да са по-дълги от 2 страници, като ще бъдат избрани 3-ма победители. Те ще получат по 1000 евро награда.

След джихадистката атака срещу офисите на изданието на 7 януари 2015г., при която загинаха 12 души, в редакцията са получени много спонтанни рисунки на млади хора със свободен дух. Това заяви редакторът в „Шарли Ебдо” Лоран Сорису в интервю за вестник „Ла Паризиен”.

По негови думи литературната награда „ще продължи диалога между това поколение и „Шарли” – вестник, който много хора откриха след атаките”. „Искаме да помогнем на младите да оставят задръжките си на възраст, в която все още всичко е възможно”, допълни Сорису. 


#есе #редакция #джихадисти #жури #конкурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"