Унгария: Няма да има транзит на бежанци към Австрия и Германия

Унгария: Няма да има транзит на бежанци към Австрия и Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Тази година през Унгария няма да има преминаващи транзит мигранти на път за Австрия и Германия,'' предупреди унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

"Унгария иска да спре всякакъв вид нелегално преминаване на границите, независимо от факта, че тази година натискът ще бъде още по-голям, защото причините за бягство в Сирия се влошават", каза дипломатът пред австрийския вестник "Курир".

"Ние затворихме зелената граница, но не и официалните гранични пунктове. Ако хората казват, че е лошо да затвориш зелената граница, тогава мога да кажа само, че наше задължение е да се грижим за сигурността си. Шенгенските правила много ясно казват какви са задълженията на страните-членки, които те трябва да изпълнят. Едно от тях гласи - преминаване само през официалните гранични пунктове", подчерта Сийярто.

Унгарският дипломат поясни, че уважава решенията на германския канцлер и на останалите страни от ЕС, но в същото време очаква те да уважават решенията на властите в Будапеща.

"Ние смятаме, че тази масова миграция вреди на Европа и я отслабва. Тя увеличава опасността от тероризма в Европа. Защо трябва да носим този товар, когато нямаме вина за това", каза Сиярто и добави, че европейските искания за защита на външните граници ядосват Унгария след като нищо не се прави за защитата на външните граници на ЕС.

''Когато Унгария взима мерки за защита на тези граници, тя получава критики. Това са двойни стандарти,'' подчерта дипломатът. Според него бежанската криза застрашава бъдещето на Европа и въпросът опира до това дали страните-членки могат да спрат миграцията.

Петер Сиярто се противопоставя и на призивите за намаляване на евросредствата за страните, които не приемат квотите. Тази концепция няма място в 21-ви век, каза той. Министърът смята, че в борбата срещу мигрантската вълна най-важното нещо е защитата на външните граници на ЕС, помощта за съседните на Сирия държави, които вече са приели милиони бежанци, както и обвързването на помощите за развитие с извършването на реформи за подобряване на живота с цел те да не емигрират.

#евросредства #бежанци #мигранти #ЕС #Унгария #Австрия #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"