Ефектът от прекомерна употреба на Фейсбук е подобен на този от кокаин

Ефектът от прекомерна употреба на Фейсбук е подобен на този от кокаин
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Проследяването на безкрайния поток от публикации във Facebook въздейства на мозъка ни подобно на кокаин, предполага ново изследване, цитирано от The Telegraph.

“Можем да разглеждаме системата от импулси като ускорител на автомобил, а системата от задръжки като спирачка,” обяснява проф. Офир Турел от Калифорнийския щатски университет, цитиран от агенция ''Фокус''.

“При пристрастяванията се наблюдава силно ускорение, свързано с импулсивната система, което често е придружавано от неправилно функциониране на задържащата система.”

Изследователи са помолили студенти да отговорят на въпросник, оценяващ степента на пристрастяване към социалната мрежа на Марк Зукърбърг. След това са им били показани изображения, част от които свързани с Facebook. Виждайки такова изображение, доброволците е трябвало да натиснат бутон. Участниците, натиснали бутона най-бързо са имали и най-висок резултат от теста за пристрастеност.

Учените са установили, че Facebook активира амигдала - набор от ядра в мозъка, които помагат при установяването на значимостта на събития и емоции, и стриатума, който участва в обработката и очакването на възнаграждения. Част от студентите са реагирали на изображенията, свързани с Facebook по-бързо, отколкото на пътни знаци.

Екипът е открил, че по време на периода на наблюдение импулсивната система на пристрастените към социалната мрежа потребители функционира нормално, което не е така при пристрастените към наркотици.

#Калифорния #Фейсбук #кокаин #мозък #социална мрежа #информация #изображение #спирачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"