Плевнелиев: Няма друг като Левски, който в такава степен да обединява българите

Плевнелиев: Няма друг като Левски, който в такава степен да обединява българите
БГНЕС
A A+ A++ A

На 19 февруари народът да се преклони пред святото дело на Апостола на свободата. Едва ли има друг българин, който в такава степен да обединява нацията.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски по повод 143-та годишнина от смъртта на Дякона, предаде БГНЕС.

Според него Левски дефинира националния идеал. Чистата и свята република трябва да се отстоява ежедневно – както демокрацията, каза президентът. „Тогава, когато народът казва, че няма справедливост и върховенство на закона за всички, когато няма осъдени за корупция по високите етажи на властта и по грандиозни кражби като Корпоративна търговска банка, Първа честна банка и много други, значи се отдалечаваме от идеала”, заяви Плевнелиев.

Зависи от всички нас националният идеал да не бъде поставен под съмнение, подчерта държавният глава. „Днес всички в България на думи са против корупцията и олигархията и за социалнотговорна пазарна икономика.

Но именно Левски ни учи, че вместо извинения и оправдания, са нужни дела и резултати в подкрепа на демокрацията и правовата държава и за равенството на всички пред закона. Колко още стратегии ще изпишем, вместо да заявим ясно – имаме идеал, имаме цел и посока, зададени от Левски.

Обединени сме като един около тях“, подчерта още президентът . По време на речта на президента се чуваха викове: „оставка” и „мафия” от хора, около паметника. Сред участниците във възпоменателната церемония по повод 143-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата бяха председателят на парламента Цецка Цачева, Негово Светейшество българският патриарх Неофит, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, депутати, министри, граждани.

 

#Васил Левски #Плевнелиев #честване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »