Групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атентата в Анкара

Групировката "Ястреби за свободата на Кюрдистан" пое отговорност за атентата в Анкара
БГНЕС
A A+ A++ A

Кюрдската въоръжена групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК), свързвана в миналото с Кюрдска работническа партия (ПКК), е поела отговорност днес за атентата с кола бомба в сряда в Анкара, при който загинаха 28 души, предаде БТА, като цитира "Ройтерс". Агенцията се позовава на изявление в сайта на групировката.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" заяви, че бомбеният атентат е бил извършен в отговор политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган. Групировката обяви, че ще продължи нападенията си. Тя посочи също, че извършителят на бомбения атентат е 26-годишен турски гражданин, роден в град Ван (Източна Турция).

Същата групировка пое отговорност за минометно нападение на летище "Сабиха Гьокчен" в Истанбул през декември, при което загина чистачка на летището.

Организацията "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) преди бе свързвана с Кюрдската работническа партия (ПКК). Бойците от ТАК обаче твърдят, че в момента връзката между групировките е прекратена.

И двете групировки се разглеждат като терористични организации от Анкара и САЩ.

Кола, заредена с експлозиви, бе взривена близо до военни автобуси, чакащи на светофар в административния център на Анкара в сряда. Турското правителство обвини за нападението ПКК и сирийските кюрдски милиции "Отряди за народна защита" (YPG). От YPG отрекоха да имат нещо общо с нападението.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че атентатът е извършен с доставено от САЩ оръжие. Той очевидно имаше предвид американските доставки за иракските кюрди в края на 2014 г. Ердоган допълни, че е натъжен от отказа на Вашингтон и на западните съюзници да признаят кюрдските милиции в Сирия за терористична организация.

В последните дни Турция обстрелва позиции на сирийски кюрди през границата. Международната общност в лицето на САЩ, Франция и ЕС призоваха Анкара да спре с атаките, а Съветът за сигурност на ООН призова страната "да спазва международното право".

 

#Турция #кюрди #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »