Външно министерство предупреди пътуващите в страни от Южна Америка за опасност от вируси

Външно министерство предупреди пътуващите в страни от Южна Америка за опасност от вируси
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Предупреждението е за пътуващите за Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и Гвиана заради разпространението на вирусите зика, денге и шиконгуня

Министерството на външните работи (МВнР) предупреди българите, пътуващи за Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и Гвиана, да следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество и да проявяват бдителност и предпазливост. Ведомството отправя препоръката във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня.
 
От МВнР препоръчват пътуващите или пребиваващите в тези страни да се регистрират на сайта на ведомството и да предоставят координати за връзка на посолството на България в Бразилия.
 
Бразилското министерство на здравеопазването е предупредило за "много сериозен епидемичен взрив" на заболявания, причинени от вируси, които се пренасят от египетския комар Aedis Aegypti – зика вирус, денге, шиконгуня. Доказано болните след зараза със зика сега са 5 079. Най-много случаи са регистрирани в Рио де Жанейро – 85 заболели и 166 случая на микроцефалия. Смята се обаче, че от април 2015 г. досега са заразени между 500 000 и 1.5 млн. бразилци. Има само няколко смъртни случая.
 
Причина за епидемията са много високите температури и проливните дъждове в Бразилия, които предразполагат развитие на свръх-популация на комарите. Друга причина е най-голямата за последните 70 години суша в страната до края на 2014 г. Тогава много жители са се запасявали с вода, която съхранявали в съдове в домовете си. Установено е, че именно в съдове със спокойна вода са се развили 75% от комарите, преносители на вирусите зика, денге и шиконгуня, посочва МВнР.
 
Симтомите на зика са температура, болки в слепоочията, поява на червени петна по кожата и в бялото поле на очната ябълка, сърбежи. Диагностичният тест, прилаган в бразилиските болници, струва 900 реала - около 200 евро. Лечението е с ацетаминофен (парацетамол). Предвижданията на Световната здравна организация (WHO) са за пандемия на вируса зика през 2016 г. в Южна Америка.
 

#вирус Зика #Министерство на външните работи #Латинска Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"