Военните успехи на сирийските кюрди се превръщат в геополитическо главоболие

Военните успехи на сирийските кюрди се превръщат в геополитическо главоболие
БГНЕС
A A+ A++ A

Основната кюрдска милиция в Сирия се отличава с това, че е единствената фракция в раздираната от война страна, която е подкрепяна както от руски, така и от американски въздушни удари, пише ДПА, цитирана от БТА.

Нейното настъпление срещу бунтовническите сили в Северна Сирия обаче тревожи Турция и усложнява нещата за Вашингтон.

Анализатори казват, че кюрдските Отряди за народна защита – YPG, умело маневрират насред политическата бъркотия в Сирия, като се бият с "Ислямска държава" и оформят самопровъзгласена автономна територия.

Напрежението в отношенията на групата със сирийското правителство отдавна отслабна, а наскоро тя успя да се възползва от руските въздушни удари срещу бунтовнически фракции в Алепо, Северна Сирия.

На североизток САЩ подкрепят YPG с въздушни удари срещу "Ислямска държава" от края на 2014 г. Нападенията им едва ли ще отслабнат скоро.

В същото време YPG, които изповядват лява идеология, постепенно напредват в Северна Сирия и претендират за обширна територия, която наричат Роджава, т.е. Западен Кюрдистан.

"Сега кюрдите диктуват развоя на събитията", казва анализаторът Арън Стейн от изследователския център "Атлантически съвет". "Турция реагира, а не задава темпото."

Турските лидери са все по-разтревожени от победите на YPG, които имат връзки с въоръжената Кюрдска работническа партия (PKK) - организация, въвлечена в конфликт с турските сили за сигурност от повече от 30 години.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган се зарича, че Турция ще продължи да обстрелва позициите на YPG в Сирия, и иска САЩ да избират между Анкара и кюрдската милиция.

"Американците са доста притеснени от случващото се заради геополитическото главоболие, което причинява то", казва Стейн.

Политиката на САЩ обаче е съсредоточена върху разгромяването на групировката "Ислямска държава". Докато кюрдите продължават да бъдат способен съюзник на това поле, няма признаци, че Вашингтон ще изостави единствената си надеждна сухопътна сила в борбата с екстремистите в Сирия.

За Москва също изглежда удобно да работи с кюрдите, които не претендират за територия, смятана за важна от сирийския президент Башар ал Асад.

Сегашната цел на YPG изглежда е да свържат своя окръг Ефрин, намиращ се в далечния северозапад, с основната си територия, простираща се в Северна Сирия по протежение на турската граница.

"Единствената оставаща пречка е тази част от границата, която се контролира от "Ислямска държава", казва директорът на Центъра за съвременни изследвания на арабския свят в Единбургския университет Томас Пиере.

С въздушната подкрепа, която получават YPG, завземането на тази територия може все пак да бъде постижимо, добавя той, въпреки че е възможно необходимата за това огнева мощ да прогони цялото мирно население от района.

Турция вижда не само как кюрдите напредват, а и как подкрепяните от нея сирийски бунтовнически групировки, включително ислямистки фракции, рухват в Алепо, което до голяма степен се дължи на руските въздушни удари.

По-лошото е, че сирийското правителство, което Турция иска да бъде свалено, се готви да обсади контролираната от бунтовниците източна част на Алепо.

Докато опозиционните бойци бъдат уморени от глад, може да минат месеци или дори години, но падането на града би имало символно значение за Асад и може да освободи войски за други битки.

Като втора емблематична точка се очертава град Азаз, разположен близо до Алепо и точно на юг от турската граница. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу обещава, че няма да позволи Азаз да бъде превзет от настъпващите кюрди.

"Не мисля, че Турция може да направи много", предупреждава преподавателят по история на Близкия изток в университета "Сейнт Лорънс" Хауърд Ейсенстат. При положение че Русия лети над Сирия, Турция няма да рискува да предприеме сухопътна операция.

Турция свали руски самолет през ноември, което разгневи Москва, а изглежда, че Анкара няма особено желание да влиза в нова пряка конфронтация.

YPG може всъщност да продължат настъплението си към Азаз, където са се подслонили десетки хиляди цивилни араби, бягащи от все по-смъртоносните руски въздушни удари, които поразяват също така болници и училища.

"Кюрдите вероятно е възможно да се примирят със ситуация, при която Азаз фактически ще стане почти турска територия", казва Пиере, като отбелязва, че YPG могат все пак да нападнат "Ислямска държава" и да свържат своите територии, без да завземат града.

#кюрди #Сирия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"