ДПС внесе промени в Закона за банковата несъстоятелност

ДПС внесе промени в Закона за банковата несъстоятелност
Йордан Цонев Изтачник: БГНЕС
A A+ A++ A

ДПС внесе промени в Закона за банковата несъстоятелност. Законопроектът е по инициатива на народния представител Делян Пеевски, подписан е от него, Йордан Цонев и Петър Чобанов. Всички факти и обстоятелства, довели до фалита на КТБ, трябва да станат обществено достояние, заяви на брифинг в парламента съпартиецът му Йордан Цонев.

„Когато бяха публикувани списъците с кредиторите на КТБ с вложителите и т.н. ние заявихме позицията си, че публичността и възможността да бъдат видени от хората тези списъци се дължи на инициативата на ДПС още от миналия парламент и началото на кризата в КТБ, да направи публичен всеки факт и обстоятелство, свързан с фалита на КТБ поради огромния обществен интерес и, защото истината трябва да бъде достояние на всички”, аргументира се Цонев.Той припомни, че тогава ДПС обявиха, че предвиждат законодателни инициативи относно това, да бъде оповестен и да стане публичен докладът на наетата компания „Аликс партнърс” по разследване на фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ.

„Финансовият министър прие нашата инициатива и потвърди, че е отправил запитване до тази компания, за това дали е възможно докладът да бъде разсекретен, защото в него се съдържа клауза за конфиденциалност”, каза Цонев и добави, че се предлага промяна на две разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност. Те гласят, че временният синдик, както и синдикът са длъжни, независимо от договорени клаузи за конфиденциалност след приемане на доклада по наетите по въпросната точка от закона лица, да го публикува на електронната си страница с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада. Всичко останало в доклада трябва да стане достояние на обществеността ни. ПГ на ДПС ще настоява този закон да влезе още следващата седмица в пленарна зала, заяви Йордан Цонев.

#ДПС #Делян Пеевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници