БДЖ гонят собствения си синдикат

БДЖ гонят собствения си синдикат
A A+ A++ A

Ръководството на БДЖ иска от Синдиката на българските железничари да освободят заеманите от тях стаи в централата на дружеството на ул. „Иван Вазов“ в София и да се преместят в сградата на бул. „Мария Луиза“.

Председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев определи тези действия като „подтикване към ефективна стачка“.

„Ръководството на БДЖ на практика ни подтиква към ефективна стачка“, каза той за агенция „Фокус“.

„Това за пореден път показва какво се случва в БДЖ. Може би най-важният въпрос сега за БДЖ е как да се изнесат синдикатите от сградата на ул. „Иван Вазов“. Това не е нормално. Второ – предлагат една стая на три синдиката. Няма как да бъдат три синдиката в една стая. И трето – защо трябва точно в този момент, когато сме обявили стачка, да се занимаваме точно с това – да се изнасяме от стаите. Аз, вместо да обикалям из страната и да се срещам с хората, трябва да се пренасям“, каза Бунев.

Той заяви, че изпълнителният директор на БДЖ не може да издава заповед на синдикат.

„Това може да стане със споразумение, да се уточним – кога можем да се преместим, в какво помещение, трябва време. Тази работа със заповед не става. Изпълнителният директор няма никакво законово основание да издава заповед на друго юридическо лице. Той не ми е работодател, за да ми издава заповед“, каза Бунев.

„Както нямат желание да преговаряме за колективните трудови договори, така нямат желание за срещи. Те на практика ни подтикват към ефективна стачка“, заяви той.

Според Бунев ръководителите на БДЖ не искат стаите им да са до тези на синдикатите, защото явно има какво да крият и не искат прозрачност.

„За мен това е битов скандал, който в момента се разиграва. Не смятам, че сега най-големият проблем на БДЖ е стаята на синдикатите. Но хора, които не разбират от железница, се занимават с това, което разбират. Явно те разбират само от това как да бъдем изгонени. Няма да стане тази работа. Все пак мисля, че живеем в правова държава и трябва да се спазват законите“, каза Бунев.

По думите му изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е извикал полиция. „Те смятаха днес, че полицията ще ни изнесе. Полицията няма да ни изнесе“, заяви Бунев.

Розен Зарков, председателят на Федерацията на транспортните работници към КТ „Подкрепа“, посочи, че в заповедта на ръководството на БДЖ пише „поради недостиг на стаи“.

„Значи ние съкращаваме администрация и в същото време имаме недостиг на стаи? Това е показател и за друго, показател за отношението на тези момченца, които обиждат работниците в железниците. Показател е изобщо за цялата ситуация. Не е въпрос на стаи. Това е въпрос на самото отношение, на умишлени и, да не кажа, тъпи стъпки, да нарушат правата на синдикатите“, заяви Зарков.

Синдикатите са изпратили жалба до министъра на транспорта Ивайло Московски.

#Ивайло Московски #Министър на транспорта #Розен Зарков #Петър Бунев #БДЖ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"