Бензинът А95 във Венецуела поскъпна от раз с ...6086%

Бензинът А95 във Венецуела поскъпна от раз с ...6086%
БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Венецуела обяви, че цената на бензина в страната рязко ще бъде повишена, а националната валута ще бъде девалвирана в борба с икономическата криза в страната.

"Това е мярка, за която аз поемам лична отговорност", каза Николас Мадуро в телевизионно обръщение, продължило 5 часа.

От петък литър бензин вече ще струва $0.95 за литър, а не $0,01 както досега. Цените са по официалния курс от 6 боливара за долар, но от него се ползват силно ограничен кръг хора и фирми в страната.

Това е първата корекция в цените на горивата от 20 години и поскъпването е от 6086% за бензин А95 и 1300% за бензин А91.

Венецуелският боливар се девалвира от днес с 37% и официалният му обменен курс се променя от 6.3 на 10 боливара за един американски долар. Това е курс, който се прилага изключително за внос на храни и лекарства.

Променя се и системата от три различни обменни валутни курса, като вече ще има само два, и вторият, който се използва масово от населението, ще бъде плаващ.

Преди месец Мадуро обяви, че въвежда извънредно икономическо положение на територията на цялата страна за срок от 60 дни. Основната причина е рухването на приходите от петрол, който носи над 90% от валутата в бюджета.

Мадуро каза в обръщението си, че приходите от увеличената цена на бензина ще отидат за социални програми като жилища и образование за бедните. Освен това той обяви, че от 1 март се вдига минималната заплата.

Президентът въвежда девалвацията и поскъпването на горивата с указ, заобикалящ парламента, който за пръв път от 17 години насам се контролира от опозицията.

 

#бензин #цени #Венецуела

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"