Днес отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски

Днес отбелязваме 143 години от гибелта на Васил Левски
A A+ A++ A

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна, включително и в родния му град Карлово с възпоменателна церемония на едноименния площад тази вечер.

Във Велико Търново ще се състои общоградско поклонение пред паметника на Апостола на свободата.Възпоменанието ще започне с детска литературно-музикална композиция "Апостоле, днес славим твоето име!". Слово ще произнесе историкът професор Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет, а митрополит Григорий ще отслужи заупокойна молитва.

С военен ритуал пред паметника на Апостола на българската свобода ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Във Велико Търново през деня за безплатни посещения ще бъдат отворени музеят “Възpaждaнe и Учpeдитeлнo cъбpaниe” и мyзeят “Зaтвop”, в чиито експозиции е представено делото на Дякона.

В Смолян годишнината ще бъде отбелязана с митинг и тържествена заря. Факелно шествие от три лъча ще се събере до паметника на Апостола в двора на Природо-матемарическата гимназия "Васил Левски". Първият лъч ще тръгне от храма "Свети Висарион Смолянски", вторият – от читалище "Балкански просветител" и третият – от храма "Свети Тодор Стратилат" в квартал Райково.
В двора на гимназията в Смолян ще се проведе митинг, с военни почести ще бъдат поднесени венци пред паметника на Васил Левски, а след това ще има заря в памет на Дякона. Обединеният детски комплекс съвместно с Клуба на учителите-ветерани ще представят спектакъла "Левски в Родопите" в Зала 2 на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".

В София Националният фронт за спасение на България организира шествие вечерта от паметника на Левски.

#Васил Левски #Карлово #София #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »