Българската армия вече ще охранява границата и в мирно време

Българската армия вече ще охранява границата и в мирно време
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С 156 гласа „за”, нито един „против” и "въздържал се”, народните представители приеха единодушно на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. С него се разширяват дейностите на армията в мирно време, сред които – и участие в охраната на държавната граница.

Предлага се още финансовото и ресурсното осигуряване на дейностите да бъде определяно с акт на Министерски съвет.

Вносители на законопроекта са Валентин Радев от ГЕРБ и група народни представители. В мотивите си те посочват, че страната е подложена на засилен миграционен натиск, породен от външнополитически обстоятелства.

МВР полага всякакви усилия за овладяването на натиска, но трябва да му бъде оказано съдействие и от други държавни органи. Въоръжените сили разполагат със сили и средства, които биха могли да бъдат използвани за съвместно участие при изпълнението на подобни задачи, посочват още вносителите.

По време на дебатите, независимият народен представител Велизар Енчев отправи процедурно предложение, срокът между двете четения на законопроекта да бъде съкратен на 3 дни, което народните представители приеха с 146 гласа „за”.

„Имаме пълна готовност армията да охранява границата, със затоплянето на времето се засилва миграционният натиск”, каза пред журналисти военният министър Николай Ненчев. Той посочи, че днес или утре ще коментира въпроса с вицепремиера Румяна Бъчварова.

„Ние не веднъж сме казвали, че бихме могли да участваме с наши формирования. Ще могат да извършват съвместни патрули с "Гранична полиция”, обясни още Ненчев.

По думите му със затоплянето миграционният натиск ще се повиши.

#армия #граница #депутати #Николай Ненчев #армия #гранична полиция #законопроект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »