ЦРУ ни обнадежди – можем спокойно да обявим война на ...Кения

ЦРУ ни обнадежди – можем спокойно да обявим война на ...Кения
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Армията на България, набирайки 1.6721 бала, заема 67-мо място (колкото е по-висок балът, толкова по-ниско място заема в класацията) в ежегодния рейтинг на военната мощ (Global Firepower), съставян от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, обхващаш военните сили на 126 държави.

Според оценката, страната ни не променя позицията си спрямо миналогодишната класация.

От данните излиза, че спокойно можем да се сбием с Казахстан и Кения – първата от тях е непосредствено пред нас, а втората е на 68-ма позиция. То не че имаме какво да делим с тях, но все таки класацията си е повод за гордост...

Според ЦРУ, в състава на армията ни има цели 160 танка (другите отидоха за скраб и като подарък за Македония), 1 103 бронирани машини, 150 самоходни оръдия, друга артилерия – 350 бр. и 100 системи за залпов огън. Останалите ги нарязахме на полигона край Ново село.

По въпроса с военно-въздушните ни сили, най-мощното разузнавателно управление в света сериозно се разминава с тревогите на земеделеца военен министър Николай Ненчев.

Според публикуваните данни, в небето не сме били чак толкова зле. Или пък ЦРУ просто е проспало раздухания от парламентарната опозиция ремонт на двигателите на българските МИГ-ове в Полша.

Та ето какво показват данните – бойна авиация – 68 бр., включително изтребители прехващачи – 19, щурмови самолети – 31 бр., транспортни самолети – 28 бр., тренировъчни самолети – 12 бр., хеликоптери – 20 бр., но сред тях няма нито един щурмови.

При крайбрежна ивица от 354 км., разполагаме с цели 29 бойни плавателни съда – 4 фрегати, 3 корвета, 10 минни очистители и друга спомагателна техника – катерите на гранична полиция, сред основните задачи но които е да ескортират чуждите круизни кораби през лятото. Пак според статистиката, засега нямаме самолетоносачи, а последната ни пазена като реликва подводница изостана някъде в годините на прехода.

Северната ни граница от 470 км. - река Дунав само е маркирана като дължина. За военно присъствие там нищо не се пише, може би защото е вътрешнонатовски плавателен канал.

Сухопътните ни граници са с обща дължина 1 806 км., а цялата територия на страната я знаем от малки от учебниците - близо 111 хил. кв. км.

Военният ни бюджет е оценен на 700 млн. долара годишно, а външният дълг – на 49,16 млрд. долара. Резервите ни в чужда валута и злато са за 22,75 млрд. долара, а индексът – паритет на покупателна способност – 129,1 млрд. долара

И тъй като войната е и логистика, според ЦРУ страната ни може да рекрутира 2,57 млн. войника при армия от 35 хил. човека и 302,5 хил. потенциални запасняка.
Ежегодният набор, който е в състояние да се влее във въоръжените сили се изчислява на 66 хил. души, макар и според откровенията на един неотдавнашен просветен министър – Сергей Игнатов, вече над пет години откакто за по-голямата част от постъпващите в училище първолаци българският език не е майчин...

Пазарът на труда се оценява на 2,57 млн. млн. човека. За сравнение официалните данни на НСИ отчитат 3.061 млн. за 2015 година и то без да се включва полусивата, сивата и черната икономика.

Разполагаме още с 22 пристанища, 2 от които са най-важни. 68 е общият брой на летищата в страната, а железопътните линии са с дължина 4 152 км.

Автомобилните ни пътища от всички класове са 19 512 км., а за ужас на кабинета няма никакви актуални данни за дължината на магистралите.

Няколко думи за съседите – по традиция най-мощна във военно отношение от тях е Турция, която заема 10-та позиция в общата класация с набор от 0.4339 точки. Румъния (56-та в класацията и 1.3746 точки) изпреварва Гърция (60-та с 1.4853 т.), а Сърбия ни диша прахта от 70-та позиция с 1.6944 точки. В интерес на истината резултатът не е толкова впечатляващ, както блицкригът от 1885 година, но както и да е.

А що се отнася до Македония, Македония изобщо не присъства в рейтинга Global Firepower, може би защото е в състояние да да привика под знамената си и войници от луната... (Луно, Луно – земльо македонска).

И въпреки, че безспорно в историчеси план България отвсякъде граничи със себе си, от чист инстинкт не бива да се счепкваме със съседите си. Това вече го правихме и то с всички тях накуп през лятото на 1913 година и хич не ни се получи добре...

Общата класация – лидер очаквано са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия. На 5-та и 6-та позиция се нареждат европейските ни партньори Великобритания и Франция. В първата десятка и то в този ред са още Южна Корея, Германия, Япония и Турция.

Рейтингът Global Firepower се основава на почти 50 фактора, сред които числеността на населението, годно за военна служба, количеството въоръжение, което може да бъде използвано за водене на бойни действия и т.н.
При това в класацията се вземат пред вид и икономическите ресурси – добив и консумация на петрол, както и средствата, които всяка страна може да си позволи да похарчи за военни операции. Друг от факторите е географското положение.

В рейтинга не се взема пред вид ядрения потенциал на отделните въоръжени сили, а само възможностите на различните армии на водят конвенционална война по суша, въздух и море.

#ЦРУ #рейтинг #военни сили #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »