Борисов спира наред скъпите обществени поръчки по съмнения за корупция

Борисов спира наред скъпите обществени поръчки по съмнения за корупция
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Правителството спира всички обществени поръчки с  подозрения за корупционни практики, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след края на днешното заседание на Министерски съвет. Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил веднага да се спрат големи обществени поръчки и те да се проведат по новия закон. Целта е да се разсеят всякакви съмнения за нещо скрито или за задкулисие, когато се разходват големи обществени ресурси, обясни Горанов. 

На днешното заседание премиерът Борисов нареди да се спре поръчката за нови лични документи на МВР. Заради прекалено висока цена, правителството е решило да прекрати поръчката, която бе за 480 млн. лв. и се предвиждаше основната част от финансирането да е от еврофондовете, а една пета от средствата – от държавния бюджет.

Финансовият министър коментира, че предстои преструктуриране на печатница на БНБ, където по информация на БНБ ще отпадне доста сериозна техника и капацитет и ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще е към министъра на финансите, а след това към МВР. С този ресурс ще постигнем по-оптимална цена при изработването на личните документи, смята министърът.

Решението да се създаде държавно предприятие, собственост на МВР, което да изработва личните документи в собствена печатница в София, бе взето на 1 февруари.

По думите на финансовия министър Борисов е разпоредил на министъра на земеделието и храните да прекрати поръчка обявена от Югозападното държавно горско предприятие с предмет изграждане на горска инфраструктура и горски пътища на обща стойност 95 млн. лв. Съмненията са като при спряната поръчка за магистрала "Хемус" – съмнения за свързаност на Пеевски и Златев с двама от участниците.

Поръчката е обявена в началото на октомври миналата година с предмет проектиране, авторски надзор и строителство на нови трайни горски пътища и транспортна техническа инфраструктура към тях; проектиране, авторски надзор и основен ремонт на съществуващи трайни горски пътища, и проектиране, авторски надзор и изграждане на технико-укрепителни съоръжения, съобразно с нуждите на Южноцентрално държавно предприятие.

За нея са се състезавали общо 20 участници, сред които са и двете спорни "Водстрой 98" и "Джи Пи".

"Водстрой 98", създадена с кредити от Корпоративна банка, чийто собственик Цветан Василев миналата година я посочи като "марионетка" на Пеевски, който разпределя поръчките в строителния бранш. Официалният собственик Иван Мирински отрича фирмата да е контролирана от Пеевски, пише Mediapool.

"Джи Пи", която бе сред участниците в консорциума за част от спряната поръчка за участъка от "Хемус". Валентин Златев отрече да е свързан с нея и заяви, че ако някой извади документи, че притежава "Джи Пи", ще признае.

З спряната магистрала "Хемус" Горанов заяви: "Искам "Хемус" да го изградим на максимално добра цена и ако зависи от мен, бих предложил препроектиране, което ще отнеме доста време, коментира още Горанов. Според него високата цена, постигната при последния търг, е свързана с изграждането на много тунели и виадукти, които оскъпяват трасето. За съжаление препроектиране ще отеме най-малко две години, което ще забави този проект", коментира министърът. 

Има дебат, че трябва да се спрат още няколко рамкови поръчки, като идеята е всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон с новите ясни и прозрачни правила, за да отпадне всякакъв дебат и съмнения по отношение на прозрачността им, да се гарантира в достатъчна степен защитата на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага, коментира Горанов.
По думите му във Варна има няколко големи обществени поръчки, свързани с благоустройството на града, които ще бъдат коментирани. Голямата обществена поръчка за личните документи също ще се структурира по нов начин.

Финансовият министър не уточни над какъв праг трябва да е поръчката, за да бъде ревизирана. Той не се опасява и от съдебни дела, въпреки че в новия закон за обществените поръчки е изрично записано, че започналите вече процедури ще се довършват по стария закон.

След заседанието на кабинета вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че анонимните сигнали за корупция вече ще се проверяват, въпреки политическата съпротива. "Тоест,  ако един сигнал, да приемем, не е подписан, но има извлечение от сметка, примерно, или нотариален акт, аз не мисля, че такъв сигнал трябва да се хвърли в кошчето...", коментира Кунева

#Златев #Пеевски #Кунева #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници