Екатерина Захариева: Поискахме експертиза от ЕК, сега я получаваме

Екатерина Захариева: Поискахме експертиза от ЕК, сега я получаваме
A A+ A++ A

Поискахме експертиза и помощ от Службата за структурни реформи към Европейската комисия за новата наказателна политика. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в НС във връзка с това, че експерти от Службата за структурни реформи към ЕК ще подпомагат реформите в съдебната система и ще направят анализ на дейността на прокуратурата.

Захариева поясни, че службата е създадена миналата година и е възникнала именно, за да оказва подкрепа във всички сфери, в които се осъществяват важни структурни реформи. От доста време искаме да се направи анализ на прокуратурата, хубаво е, че най-после предприемаме тази стъпка. Хубаво е и че те бързо реагираха и дойдоха. Знаете, че в началото на януари на съвета премиерът поиска това, а аз се срещнах със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и го помолих за бърза реакция. Имах среща и с министъра на правосъдието на Обединеното кралство, от когото също получих подкрепа. Разговаряла съм с посланиците на Германия и Холандия, от които имам също подкрепа, коментира Захариева.

До края на месец март т.г. трябва да станат ясни и сроковете за осъществяването на анализите. Тя каза също, че е имало предложение експертите от комисията да разглеждат конкретни дела. Те са й разказали за новата програма, която имат, макар че е по-скоро съвместна работа по дела, които са с особена сложност - по пране на пари, примерно. Запитана дали Румъния е била подлагана на такъв анализ, тя каза, че самият мониторинг е анализ на цялата съдебна система.

#ЕК #Екатерина Захариева #експертиза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"