Главният прокурор на Украйна подаде оставка, внасят вот на недоверие на кабинета "Яценюк"

Главният прокурор на Украйна подаде оставка, внасят вот на недоверие на кабинета "Яценюк"
Арсений Яценюк Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Резолюция за вот на недоверие на кабинета на Арсений Яценюк е депозирал във Върховната Рада лидерът на президентската фракция "Блокът на Петро Порошенко" Юрий Луценко. Това съобщават украински медии, като сочат, че резолюцията е подписана от 158 народни представители.

Според украинската конституция след обявяване на състава на кабинета и обнародването на програмата, той получава "имунитет" за една година. След това е длъжен да направи отчет за свършената работа, но независимо от резултатите депутатите могат да поискат оставката му. За целта е необходимо да съберат поне 150  подписа. Зад а бъде прието искането, то трябва да е подкрепено от най-малко 226 представители. Ако вотът не мине, повторна оставка на правителството може да бъде поискана чак на следващата сесия на Радата през есента.

Междувременно вестник "Украинска правда" съобщи, че главният прокурор на страната Виктор Шокин се е оттеглил от поста си. Говорителят на обвинител номер едно не коментира информацията.

По-рано днес президентът Петро Порошенко призова премиера Арсений Яценюк да подаде оставка, "за да бъде възстановено доверието към властта". Според Порошенко е необходимо "тотално преформатиране на кабинета".

Искане  за оставка той отправи и към главния прокурор на страната Виктор Шокин. Украинският президент беше подложен на силен натиск да уволни прокурора заради обвинения за корупция.

В обръщение към сънародниците си Порошенко написа, че е разговарял с обвинител номер едно. По думите на президента, Шокин е направил реформи, срещу които е имало съпротива в продължение на десетилетия. От друга страна прокуратурата не е успяла да спечели доверието на обществото. 

#Украйна #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »