Юнкер: Румъния вече изпълни изискванията на ЕС за съдебна реформа

Юнкер: Румъния вече изпълни изискванията на ЕС за съдебна реформа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви след срещата си с румънския министър-председател Дачиан Чолош, че има създадени условия за приключването на механизма за проверка и сътрудничество в най-скоро време. Той е доволен от усилията, положени от румънското правителство, за реформиране на съдебната система в страната, предаде Webradio.hu.

По време на съвместната пресконференция, провела се след срещата помежду им, Чолош заяви, че Румъния е изпълнила исканията на Брюксел и е готова да затвори механизма за проверка и сътрудничество. „ЕК публикува доклад, потвърждаващ, че Румъния е напредвала в борбата срещу корупцията и в реформите в съдебната система. Правителството на Румъния ще продължи да полага усилия, за да гарантира пълното осъществяване на тези цели“, каза той. 

През 2007 г. България и Румъния се присъединиха към ЕС, като се ангажираха да проведат реформи. Чолош заяви, че по време на преговорите му с Жан-Клод Юнкер са обсъдили въпроса за членството на Румъния към Шенген. „Няколко страни-членки от ЕС отчетат успехите в механизма за сътрудничество и проверка и това ще допринесе за членството на Румъния, както и на България, в Шенген“, заяви румънският министър-председател. 

#Румъния #България #Жан Клод Юнкер #ЕС #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"