Съдят у нас трима сирийски бежанци, принадлежащи към "Ислямска държава"

Съдят у нас трима сирийски бежанци, принадлежащи към "Ислямска държава"
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Трима сирийски граждани са задържани на преди дни в опит да преминат нелегално на турска територия недалеч от ГКПП “Капитан Андреево”.

На чужденците е повдигнато обвинение за опит да се присъединят към "Ислямска държава" (ИДИЛ), съобщават от МВР. Те са искали от Турция да преминат в Сирия и да се присъединят към терористичната групировка, уточняват от прокуратурата. Събрани са доказателства, че тримата имат принадлежност към ИДИЛ. Те са задържани на 9 февруари при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ и специализирана прокуратура.

Днес се очаква Специализираният наказателен съд да определи постоянната им мярка. Държавното обвинение настоява за оставане в ареста.
Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулахмид са влезли през границата на България от Гърция. Сирийските граждани са с предоставен от Германия статут на бежанци.

Тримата сирийци са тръгнали от Германия. На неустановена по делото дата в началото на 2016 г. те пристигнали в Гърция, откъдето опитали да преминат на турска територия, но не били допуснати.

На 6 февруари 2016 г. тримата преминали гръцко-българската граница, пристигнали в София и се настанили в хотел. Ден по-късно те отпътували за Свиленград, където около 3,30 ч. на 9 февруари 2016 г. направили опит да преминат нелегално на турска територия в района на 315-а гранична пирамида, недалеч от ГКПП „Капитан Андреево“. На това място те били задържани от българските гранични власти, обясняват от прокуратурата.

Районната прокуратура в Свиленград повдигнала на тримата обвинения за опит за нелегално преминаване на държавната граница и им наложила задържане до 72 часа. На 12 февруари 2016 г. Районният съд в Свиленград е осъдил тримата сирийски граждани на по 6 месеца лишаване от свобода условно и 200 лв. глоба, съобщават от прокуратурата.

От държавното обвинение уточняват, че са събрани са множество доказателства за принадлежността на тримата сирийски граждани към "Ислямска държава" и за намерението им да се присъединят към групировката.
С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на тримата е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

 

#мигранти #ислямска държава #съд #ислямисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"