"Ислямска държава" е употребила боен газ в Ирак

"Ислямска държава" е употребила боен газ в Ирак
БГНЕС
A A+ A++ A

Части на групировката "Ислямска държава" са нападнали миналата година кюрдски сили в Ирак с иприт и това е първата известна употреба на бойно отровно вещество в страната от падането на Саддам Хюсеин насам.

Това съобщи в ексклузивен репортаж от Амстердам агенция "Ройтерс", позоваваща се на дипломат. Заключенията му се основават на тестовете, направени от световна институция, следяща информации и случаи на употреба на химически вещества за военни цели.

Източник от Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) потвърждава, че лабораторните тестове са дали положителен резултат за използван иприт. Проверката е направена, след като 35 кюрдски бойци са се почувствали зле на бойното поле, южно от град Ербил (столицата на иракската кюрдска автономия), миналия август.

От OPCW не посочват кой е пуснал иприта, но дипломати, пожелали анонимност, защото данните още не са публикувани, казват, че резултатът потвърждава използването от "Ислямска държава".

Специалисти смятат, че ипритът идва от недекларирани сирийски наличности от химическо оръжие. Другата версия е групировката да се е сдобила с технология за производство и употреба в химическа атака чрез снаряди или ракети.

Иракският химически арсенал е бил унищожен по времето на Саддам Хюсеин, макар че след свалянето му американски специалисти продължиха да откриват останки от него. Редица анализатори казват, че висшите командири на "Ислямска държава" в голямата си част представляват бивши офицери от армията на Саддам.

Сирия предаде химическия си арсенал, включително запасите от иприт, след шокиращото избиване на стотици хора с нервнопаралитичния газ зарин в предградие на Дамаск през 2013 г. В чужбина обвиниха за това режима на Башар ал Асад, но той и до днес отрича да има нещо общо с трагедията.

 

#химическо оръжие #ислямска държава #Ирак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"