Одитори започват оценка на банките

Одитори започват оценка на банките
A A+ A++ A

От днес започва оценката на качеството на активите на банките в България, съобщи БНР.

Към края на декември печалбата в банковата система е 898 млн. лева. Необслужваните кредити са за малко над 11 млн. лева.

Нееднократно и от БНБ, и от банковите среди са подчертавали, че въпреки кризата в Гърция и затварянето на КТБ, която беше четвъртата по големина банка, банковата система у нас е стабилна, добре капитализирана и достатъчно ликвидна.

Оценката на качеството на активите ще се извършва от одиторски компании, с които банките са сключили договори и са получили одобрението от БНБ. Тя ще се извърши по методологията на Европейската централна банка, съобразена с българските условия.

Оценката на качеството на активите ще е в основата на стрес-тестовете в банковата система, резултатите от които ще бъдат оповестени през август.

В бюджета за тази година е предвиден капиталов буфер от 2,5 млрд. лева за евентуални проблеми след оценката на "здравето" на банките. Повечето експерти обаче са категорични, че до използването им едва ли ще се стигне.

Миналата година бе приет и законът за преструктуриране на банките, което дава допълнителна сигурност, категорични са банковите експерти.

Оценка на качеството на активите ще се проведе и при застрахователните и пенсионните компании. За тях обаче е отговорна Комисията за финансов надзор.

 

#банки #стрес тестове #активи #БНБ #КФН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"