Хърватия готова да затвори границите си за бежанци след Австрия, Словакия и Сърбия

Хърватия готова да затвори границите си за бежанци след Австрия, Словакия и Сърбия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''В случай, че Австрия затвори границите за бежанци, веднага след нея същото ще направи и Словения. В такъв случай Хърватия ще бъде принудена да затвори границите си на свой ред,'' каза хърватският министър на външните работи Миро Ковач.

"Нашата цел е да имаме ефикасно сътрудничество със Словения, Сърбия, Македония, Гърция, Австрия и Германия. Ако Австрия затвори границите си съвсем логично е след това Словения да направи същото, а ние ще бъдем принудени да постъпим по същия начин", каза Ковач пред телевизия РТЛ.

Ако се стигне до нарушаване на мигрантския поток в западна посока, тогава Хърватия ще затвори границите си със Сърбия, а Сърбия с Македония, поясни хърватският дипломат №1.

"Така ще се стигне до ефекта на доминото. ЕС трябва да действа глобално и да осъзнава случващото се в Сирия. Великите сили в ЕС носят най-голяма отговорност", подчерта Ковач. Агенция

Сърбия също предупреди още вчера за възможността страната да затвори границите си за мигранти и бежанци.

Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път, поясни премиерът Ивица Дачич и припомни предупреждението на австрийския външен министър Себастиян Курц, че властите във Виена ще приемат до 37 500 мигранти.

"С една дума трябва да видим какво възнамерява да направи Австрия - дали ще затвори границите си. След това дали същото ще направят Словения и Хърватия. В такъв случай Сърбия ще бъде принудена просто да затвори границата си, защото ние нямаме възможност да приемем толкова много хора", подчерта Ивица Дачич. 


#Сърбия #Австрия #Словакия #Хърватия #ЕС #граници #бежанци #Ивица Дачич #Себастиян Курц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"