Романтиката на добре разказаната история за празника на любовта

Романтиката на добре разказаната история за празника на любовта
Снимка: Thinkstock
A A+ A++ A

Великият Толстой е казал: „Върху една щастлива любов роман не може да се напише“. Най-обичаният и най-мразен празник наближава и след като дадох своите по-нетрадиционни предложения в предишен материал, сега обръщам внимание на романтичните души.

Подбрала съм разкази, действителни истории и писма, защото във всеки роман има любов, под една или друга форма, но имаме прекрасни сборници, на които трябва да се обърне повече внимание. Независимо дали ще са за подарък или за лично удоволствие, тези издания ще ви „напълнят душата“.

  1. „Разкази за любов от знаменити писатели“

res_1d213a0c0191723ab36a04d0094c2fe7_full

В някои от тези разкази има повече любов, в други – повече нещастна любов, но всички са създадени от едни от най-великите имена в литературата. Оскар Уайлд, Марк Твен, Франсис Скот Фицджералд, Ивлин Уо, Стендал и много други ни запознават с талантливите си разкази в класически подбор.

2. „Бленувам те. Любовни писма на знаменити българи“

655-402-blenuvam-te-izliza-dni-predi-praznika-na-vliubenite

Ако разказите не ви се струват достатъчно романтични, то тези писма на действителни личности от историята ни ще разтопят всяко сърце. За всеки би било интересно да види разнежен един Стамболов или например цар Фердинанд. Писмата от личната кореспонденция на военачалници, революционери, държавници и поетеси играят по тънката струна на душата и разкриват една различна страна от характера.

3. „Великите любовни истории“

0175075001423485707_0

Тази малка книжка ни повежда пред вековете назад към историята на Клеопатра и Марк Антоний, през Елизабет Първа, Сюлейман Великолепни и красивата приказка за създаването на Тадж Махал. Освен че е вдъхновяващо, това издание има и образователна стойност, защото историите са абсолютно исторически достоверни.

4. „Големите любови на български поети и писатели“

golemite_lubovi

Венелин Митев е изключително сладкодумен разказвач и в този сборник има куп пикантерийки за обожествявани личности от учебниците, които в крайна сметка са били хора като всички нас. Някои с извънбрачни деца, някои с множество нещастни връзки, но от страниците на този сборник всички те са истински. В хронилогичен ред Митев ни въвежда в най-интимния свят на родните гении и ни оставя без дъх. Наистина прекрасно написано четиво, без излишни залитания към жълтото и скандалното.

Митев има още две заглавия от поредицата – „Големите любови на българските артисти, музиканти и художници. Тайният живот на звездите“, както и по-новата „Големите любови на българските царе, министри и авантюристи“.

5. „Истории, докосващи сърцето“

12651046_580403368780603_8114734631860720138_n

Едно съвсем ново издание, което дори „пари“, но вярвам, че историите в него наистина могат да трогнат и най-закоравялото сърце. Древна мъдрост, която няма да ни е в повече, а е подходяща за всеки повод.

#книги #любов #Толстой

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"