Борисов и Ромпой пуснаха метрото от "Младост 3" до "Цариградско шосе"

Борисов и Ромпой пуснаха метрото от "Младост 3" до "Цариградско шосе"
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой откриха в сряда следобед новия участък от подземната железница в столицата. Снимка: МТИТС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой откриха в сряда следобед новия участък от подземната железница в столицата.

Участъкът, който е с дължина 2.4 км и включва 2 метростанции, беше пуснат за движение в 17.00 часа. Той е част от трасето "Младост" - "Дружба" - летище „София".

В сряда, 25 април, за тези пътници, които се качват на метростанциите „Младост 3" и „Цариградско шосе", пътуването с метрото е безплатно, предаде агенция "Фокус".

До последната към момента метростанция е изграден и първият буферен паркинг за автомобилите, навлизащи в столицата.

Той осигурява 1300 места и се очаква да реши проблемите със задръстването по "Цариградско шосе", по който в пиковите часове, между 7 и 10 сутринта, преминават над 10 500 коли.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че софиянци ще пресичат града от ж.к. Люлин" до "Младост" за 22 минути, а от центъра на София до бул. "Цариградско шосе" ще се стига за 14 минути.

"Преди, когато имаше първите предизборни кампании, в мечтите на всички кандидати за кметове беше да има буферни паркинги, да има метро, което да свързва от единия до другия край София, да могат хората от провинцията да отидат, да си оставят колите и да отидат до центъра. Днес мечтите са реалност," каза Бойко Борисов.

Стойността на проекта е 121 807 485 евро, като в тази сума е включена и покупката на 18 нови метровлака, съобщиха от Министерството на транспорта.

Проектът за разширение на столичното метро се финансира чрез Оперативна програма "Транспорт" и съфинансиране на бенефициента - "Метрополитен" ЕАД.

#"Цариградско шосе" #метростанции #председател на Европейския съюз #Херман Ван Ромпой #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници