ЕС връща посланиците си в Беларус

ЕС връща посланиците си в Беларус
Страните от ЕС отзоваха посланиците си от Минск през февруари като жест на солидарност, след като Беларус нареди на посланиците на Белгия и Полша да напуснат. Снимка: bka.by
A A+ A++ A

Великобритания връща посланика си в Беларус, подобно на други правителства на ЕС, съобщи британското външно министерство след дипломатически спор с бившата съветска република по въпроса за човешките права.

Страните от ЕС отзоваха посланиците си от Минск през февруари като жест на солидарност, след като Беларус нареди на посланиците на Белгия и Полша да напуснат. Преди това съюзът засили санкциите срещу страната.

"Всички посланици на ЕС се връщат в Минск, включително нашият," заяви говорител на британското външно министерство, без да уточни точната дата на връщането им, предаде БНР, позовавйки се на „Ройтерс".

ЕС нареди на 28 февруари отзоваването на посланиците и връщането им в страните-членки след като отношенията с Минск се влошиха заради репресиите на президента Александър Лукашенко срещу опозицията след преизбирането му за четвърти мандат през декември 2010 г.

По-рано този месец Лукашенко помилва ключов политически затворник и бивш негов съперник в надпреварата за президентството - Андрей Санников - ход, за който ЕС призоваваше дълго време. Полша, Литва и Швеция върнаха посланиците си в Минск в сряда, 25 април.

"Другите посланици ще се завърнат през следващите няколко часа или дни," заяви говорител на полското външно министерство.

#Беларус #посланици #Александър Лукашенко #Лукашенко #Минск #човешки права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"