Блокадата на Кулата е вдигната

Блокадата на Кулата е вдигната
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Във вторник вечерта малко след 21:15 граничният пункт между България и Гърция край Кулата бе отворен, предаде БГНЕС. Остават обаче някои ограничения след като се пропуснат чакащите.

Това стана след договорка на българския транспортен министър Ивайло Московски с протестиращите български шофьори които блокираха пункта в 10 часа сутринта. Министърът обясни, че имал уверения от генерал от гръцката полиция, че транспортният коридор от граничния пункт до Игуменица (фериботна връзка през Адриатическо море, бел.ред.) е свободен и шофьорите няма да срещнат блокада там.

''Договорено е с гръцката страна, след като се изтегли цялата опашка и блокираните на гръцка територия, следващите блокади да пропускат български товарни автомобили от 11 до 16 часа,'' каза Московски.

Българските протестиращи шофьори заявиха по-рано през деня, че няма да вдигат блокадата и няма да пускат МПС нито в едната, нито в другата посока. Преди да се стигне до това решение имаше разногласие между българските шофьори, блокирали граничния пункт.

Зам.-министърът на МВнР Владимир Порязов след преговори с гръцките стачници увери шофьорите, че има договорка, постигната пред гръцките камери, за пропускане на всички натрупали се от гръцката страна МПС. За целта нашите шофьори трябва да пропуснат всички, които стоят пред гръцката граница. След като Порязов обясни предложението си, започнаха дрязги между самите български шофьори, тъй като някои от тях се съмняват, че съгласилите се да отворят границата, го правят, за да преминат само техните камиони.

Впоследствие се разбра, че от гръцка страна са вдигнали блокадата, най-вероятно временно, но българските шофьори са категорични, че няма да пропуснат движение през границата. Тогава нашенците се качиха по камионите, запалиха двигателите и ТИР-овете започнаха да обръщат и, преминавайки през селата Кулата Чучулигово, да се връщат обратно навътре в страната.

В 21:15 блокадата на българските шофьори на ТИР-ове бе вдигната и започна пропускане на огромните опашки. Фермерите в Гърция няма да прекратят стачката засега.


#Кулата #граница #Ивайло Московски #Игуменица #договорка #шофьори #МПС #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »