Осъдиха кмета на Мелник по сигнал на КФН

Осъдиха кмета на Мелник по сигнал на КФН
През 2011 година са постъпили общо 333 жалби от осигурени лица, като КФН е подала към компетентните органи 68 сигнала за подобен вид деяния. Снимка:darikfinance.bg
A A+ A++ A

Кметът на Мелник Христо Ташев беше осъден за документно престъпление по сигнал на Комисията за финансов надзор (КФН).

Ташев е поредният осъден по сигнал на КФН за съставяне на неистински официални документи - нотариални заверки на заявления за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг осигурителен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване, съобщиха от КФН.

Сред останалите осъдени за същото документно престъпление има кметове и дори нотариуси.

„Това е една от най-честите злоупотреби, за които получаваме оплаквания от осигурените лица. Обработването на подобни жалби съставлява важна част от работата на Дирекция „Осигурителен надзор“ в КФН. Ние нямаме правомощия да установим истинността на документите, затова обработваме всички получени жалби и ги предаваме на компетентния орган - Прокуратурата, която преценява дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление. Макар да не получаваме обратна връзка за хода и развитието на всеки отделен случай, следим новините и смятаме, че постигането на осъдителни присъди при доказани случаи на фалшифицирани документи е от огромно значение за защитата на правата на осигурените лица и за запазването на доверието в пенсионната система“, обясни Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ Управление „Осигурителен надзор“.

Жалбите с оплаквания, че лицата не са подписвали и подавали заявления за промяна на участие, а такива са подадени без тяхно знание и съгласие, през последните години нарастват.

През 2009 година от общо постъпилите в КФН 184 жалби от осигурени лица, 29 са с посочените оплаквания, през 2010 година от общо постъпилите 417 жалби от осигурени лица, в 37 жалби са констатирани подобни оплаквания.

През 2011 година са постъпили общо 333 жалби от осигурени лица, като КФН е подала към компетентните органи 68 сигнала за подобен вид деяния. Само през първото тримесечие на тази година комисията е получила общо 226 жалби от осигурени лица и е изпратила 22 сигнала до прокуратурите в страната.

#КФН #Комисията за финансов надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"