Тимерманс: ЕК не е искала отстраняване на главния прокурор на България

Тимерманс: ЕК не е искала отстраняване на главния прокурор на България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Публикациите в медиите, в които се твърди, че Комисията настоява за подаване на оставка на лицата, заподозрени за участие в случая с подслушването, посочен от уважаемия член на Парламента, са погрешни.

Това се посочва в отговор на първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс на въпрос на евродепутата Емил Радев относно това дали ЕК е искала отстраняване от длъжност на българския главен прокурор или на други лица, споменати в нерегламентираните записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

„Комисията оценява напредъка на България в реформата на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Тя извършва това в съответствие с няколко специфични цели, изложени в решение от 2006 г.”, се посочва в отговора на Тимерманс. В него се казва още ,че една от специфичните цели, която България трябва да постигне, е провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи и докладване за тях.”

Това означава, че като част от надзорната си дейност Комисията редовно докладва за усилията на България да предприеме действия по такива обвинения. Последният доклад по МСП бе приет на 27 януари 2016 г.”, посочва в отговора си първият зам.-председател на Европейската комисия.

#Франс Тимерманс #ЕК #прокурор #мониторинг #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »