Български старт-ъп създава картички, които оживяват

Български старт-ъп създава картички, които оживяват
iGreet App
A A+ A++ A

Те са разработени чрез технологията Augmented Reality, която добавя виртуални елементи към реалните изображения

Българска стартираща компания е на път да промени пазара на поздравителни картички и вече заинтересува някои от най-големите играчи в световен мащаб. Компанията е разработила картички от ново поколение, които на практика "оживяват", ако бъдат гледани през екрана на телефон или таблет.

За целта екипът използва технологията augmented reality ("добавена реалност"), която позволява към реални обекти да бъдат добавяни виртуални изображения или аудио-визуална информация. Дизайните на картичките си iGreet изработва съвместно с български художници, като една от целите на компанията е да създаде, развие и подкрепи общност от талантливи млади дизайнери.

За да подарим подобна "жива" картичка на наш близък, трябва само да закупим такава от уебсайта или от магазините в партньорската мрежа на компанията, както и да си свалим приложението, достъпно за двете най-популярни операционни системи за мобилни устройства - iOS и Android. След това остава само да насочим телефона с включено приложение към картичката и да се забавляваме.

Освен картички, компанията използва същия подход за създаването на "живи" подложки за чаши, а в бъдеще планира да направи и други артикули с добавена реалност.

За бизнес клиентите си компанията предлага разработване на брандирани картички с персонализирани дизайн и съдържание, както и други услуги, свързани с имплементацията на добавена реалност. В перспектива целта е да се създаде цялостна платформа за Augmented Reality съдържание.

"Добавената реалност" е иновативна концепция, която включва различни технологии за интегриране на виртуалното съдържание с реалния свят. Някои Augmented Reality приложения позволяват, например, насочвайки своя смартфон към даден магазин да видим на екрана различни продукти и промоции предлагани в него. Или пък да научим повече за историческа забележителност, гледайки я през камерата на телефона.

Има различни начини за осъществяване на този ефект – чрез засичане на местоположението на телефона и посоката, в която е насочен (използвайки вградения GPS и дигитален компас) или чрез сканиране на определено изображение.

В случая с картичките се използва вторият метод, което позволява към тях да бъдат добавени разнообразни анимации, ефекти, озвучаване и дори обикновени клипчета, създадени от потребителите с техните телефони.

#старт-ъп #ИТ #софтуер #приложение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »