Минимален ръст на оборотите при търговците на дребно през декември 2015 г.

Минимален ръст на оборотите при търговците на дребно през декември 2015 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

Покупките около Коледните и новогодишните празници най-вероятно са основната причина оборотите на търговците на дребно в България да се увеличат през декември 2015 г. На месечна база ръстът е минимален - от 0,2 на сто, но спрямо миналия декември оборотите са с 2,7 на сто по-високи.

Това показват обявените днес данни за оборота в раздел Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени от Националния статистически институт (НСИ).

Най-значимо се увеличават оборотите при търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 16,2% на годишна база и с 5,2% спрямо предходния месец ноември. Ръст от 10,8% на годишна и от 3,8% на месечна база отчитат още и в сектора с търговия с фармацевтични стоки, козметика и тоалетни принадлежности.

Спрямо ноември с 3,2% се увеличават оборотите и на търговците с облекла и обувки. На годишна база обаче ръстът е по-умерен - в рамките на 0,4 на сто.

От данните на НСИ става ясно още, че в последния месец на 2015 година намаляват оборотите на търговците с хранителни продукти и напитки. Спадът на годишна база е от 2 на сто, а на месечна - от 0,2%.

При търговията по пощата, интернет и телефона оборотите намаляват с 0,8% спрямо декември 2015 година. Спрямо ноември обаче тенденцията е обратна - има ръст от 2,7 на сто.

 

#НСИ #статистика #макроданни #Търговия на дребно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »