Мирослав Найденов: Има възможност за изграждане на обходни маршрути към Гърция, ще струват по 350 евро на тир

Мирослав Найденов: Има възможност за изграждане на обходни маршрути към Гърция, ще струват по 350 евро на тир
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''Има механизми, с които да спрем блокадата по границата ни с Гърция, и те трябва да бъдат стартирани още днес,'' каза за bTV бившият земеделски министър и настоящ председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов.

Съюзът за стопанска инициатива заедно с Националното сдружение на българските превозвачи е подготвил ''екшън план'', с който може кризата да се разреши.

Възможно е още днес да се създаде логистичен център в министерството на транспорта и всички автомобили, които чакат вече трета седмица на Кулата, да бъдат пренасочени по алтернативни маршрути. По оценка на експертите това ще бъдат допълнителни около 1000 км, които ще струват по около 350 евро на тир.

''Тези средства първоначално ще се поемат от правителството, след което правителството ще претендира тази сума пред ЕК от т. нар. фондове за форсмажор. За около 10 дни сумата би била в размер на около 3,5 млн. евро,'' разясни Найденов.

По думите му това е европейска практика, често такива блокади има между Франция и Испания. Според него заради блокадата правителството също търпи загуби от намаление постъпления от данъци и акцизи.

''Загубата ни е много повече от това, което ще платим. В момента фирмите губят повече, подчерта Найденов. Няма да го има и хуманитарният проблем, тези хора страдат, нямат никакви санитарни условия,'' допълни той като подчерта, че по казуса е необходимо българското Министерство на външните работи да бъде изключително активно.

''Трябва да се поиска извънреден Съвет на министрите, да се информира ЕК, да се задейства наказателна процедура спрямо Гърция,'' изреди бившият земеделски министър.

На гърците ще започне да им пука тогава, когато платят масрафа, каза още бившият земеделски министър. Според него, ако по настояване на България ЕК стартира наказателна процедура спрямо Гърция и страната бъде глобена, гърците „ще ги заболи”.

МВнР може да потърси партньорството на други страни, чиито оператори също са потърпевши от блокадата.

Найденов е на мнение, че има мълчаливо съгласие от страна на гръцкото правителство, тъй като стачката и блокираните граници помагат донякъде на правителството на Алексис Ципрас в разговорите с кредиторите на Гърция.

#Гърция #Мирослав Найденов #маршрут #ЕК #механизми #Съюза за стопанска инициатива

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"