Еврокомисията поиска още мерки от гръцкото правителство

БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия поиска допълнителни мерки от гръцкото правителство, за да бъдат постигнати фискалните цели за тази и следващата година, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

"Бюджетът за 2016 г. предвижда допълнителните спестявания в размер на 1.1% от БВП от структурни реформи в пенсионната система и данъците върху приходите, както и чрез рационализация на разходите, която тепърва трябва да бъде уточнена и реализирана. Въпреки това през 2016 г. и 2017 г. ще са нужни допълнителни мерки, за да бъдат достигнати поставените цели за първичен излишък от 0.5% за БВП през 2016 г. и 1.75% от БВП за 2017 г", гласи мнението на комисията.

Що се отнася до гръцкото предложение за данъчна ставка от 50%, кредиторите коментираха, че тя е твърде висока, тъй като може да скочи до 60% след добавянето и на вноската "солидарност".

Според гръцкото финансово министерство 2015-та е годината с първичен бюджетен излишък, който леко ще надхвърля 0.4% от БВП на фона на заложената цел за първичен дефицит от 0.25% от БВП, и нови мерки няма да бъдат необходими.

Източници от министерството твърдят, че кредиторите не са дали конкретни възражения на представените им данни, но въпреки това в прогнозата на Комисията се отбелязва, че бюджетният излишък за 2015 г. ще бъде около 0.22% от БВП.

Помолен да коментира искането на Еврокомисията, гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос заяви, че до момента от него не са били искани нови мерки. Докладът бе публикуван ден след първата среща на правителството с кредиторите.

Междувременно председателят на МВФ Кристин Лагард коментира, че облекчението на дълга е също толкова важно за Гърция, колкото и исканите от кредиторите реформи.

"Винаги съм казвала, че гръцката програма трябва да се опира на две неща: значителни реформи и облекчение на дълга. Ако пенсионната система не може да бъде толкова значително и качествено реформирана, може да е нужно по-голямо орязване на дълга", каза тя, цитирана от в. "Катимерини".

 

#Гърция #Европейска комисия #реформи #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"