Има вероятност отпечатването на учебниците да се отложи

Има вероятност отпечатването на учебниците да се отложи
A A+ A++ A

С всеки изминал ден възможността новите учебници да бъдат отпечатани навреме намалява. Има вероятност отпечатването да се отложи. По-добре е това да е така, отколкото да се случи за сметка на качеството и на грешни текстове. Това коментира Мариана Тодорова, заместник-председател на парламентарната група на АБВ, по повод искането да бъде отложено влизането в училище на новите учебници за първи и пети клас.

Въпросът с учебниците е доста деликатен, подчерта Тодорова и допълни, че учебните планове и програми са породили тревожност в обществото и трябва да се обмисли дали те са релевантни на реалността. АБВ ще следи изработването на 19-те образователни стандарта, необходими, за да започне да функционира Законът за предучилищно и училищно образование, подчерта още Мариана Тодорова.

Затова тези, макар и готови стандарти, подлежат на ревизия и трябва много бързо госпожа Кунева и нейният екип да преценят в каква посока ще действат.

"Бихме дали още малко време, за да заработи новият Закон, който е с изцяло нова философия и е обърнат към индивидуалните потребности на всяко дете", каза още Тодорова.

"Радвам се, че Меглена Кунева постави пред себе си толкова висока летва и се надявам тя да овладее кризисните процеси в системата и да опровергае нашите съмнения за нейната компетентност в тази област", добави още тя.

Като приоритет на АБВ в областта на образованието Мариана Тодорова посочи необходимостта да се направи нов закон за висшето образование, който да стъпи върху поправките в стария закон, които са били 50-и по ред и законът според нея е кръпка до кръпка.

Категорично мога да отрека, че мотивите за липсата на подкрепа за Меглена Кунева от страна на АБВ са политически, заяви Тодорова. По думите ѝ, именно политизирането и партизирането в образованието назад в годините са довели до толкова проблеми.

Няма бартер. Не сме формация, която извива ръце, така Мариана Тодорова отговори на въпроса дали от АБВ са се опитали да договорят едновременно Кунева и Бокова.

#образование #АБВ #учебници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"