Германската полиция предотврати атентат в болница

Германската полиция предотврати атентат в болница
A A+ A++ A

Германската власти предотвратиха днес възможен атентат на свързани с „Ислямска държава“ предполагаеми терористи. Над 450 полицаи бяха включени в мащабна операция срещу лица от ислямистката сцена, проведена във федералната столица Берлин и провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. Тя завърши с няколко ареста и конфискация на компютър, мобилен телефон и записи. Оръжия или експлозиви не бяха открити.

Задържаните при акцията на германските сили за сигурност предполагаеми членове на терористична групировка са планирали атентат в столицата Берлин. Информацията беше потвърдена от властите във федералната столица на Германия. „Става въпрос за планиране на атентат в Германия – конкретно за Берлин“, заяви говорителят на следствените органи Мартин Щелтнер. „От известно време получаваме данни за възможен акт на насилие в Германия, който трябва да бъде извършен в Берлин“, допълни говорителят на органите за сигурност в германската столица Щефан Редлих.
По-късно стана ясно, че терористичната клетка , заподозряна за планирането на атентат във федералната столица Берлин, се състои от петима души. Четиримата мъже и една жена са с произход от Алжир. Арестуваният от полицията в Берлин 49-годишен мъж е живеел с фалшива, френска самоличност в столичния квартал Кройцберг. Срещу него преди всичко ще бъде образувано съдебно производство за фалшифициране. Вторият заподозрян от Берлин е на 31 г. Той обаче не е задържан от властите.

Щефан Редлих увери, че задържаните двама предполагаеми терористи не са бежанци. И двамата са били трудоустроени и са живеели от дълго време в Берлин. Предстои следователите да изяснят дали задържаните алжирци имат връзка с нападенията, които разтърсиха френската столица през ноември 2015 г. Към момента е известно, че единият от тях е бил известно време в Белгия. „Това е възможна следа“, но има вероятност и да е „просто случайност“, обясни Редлих.

В Атендор, провинция Долна Саксония, органите на реда са задържали съпружеска двойка, пристигнала в страната с потока бежанци през т.нар. Балкански маршрут. Жената, която е 27-годишна, твърди, че произхожда от сирийския град Алепо. Тя и 35-годишният й съпруг са живеели в център за бежанци. Предполага се, че мъжът е бил в тесни контакти с високопоставен член на радикалната групировка „Ислямска държава“, който е замесен и с ноемврийските атентати във френската столица Париж. Срещу съпружеската двойка е имало издадена заповед за арест от властите в Алжир.
По данни на чуждестранна медия има и пети заподозрян за „изграждане на клетка с конспиративни действия“.

При акцията в Северен Рейн-Вестфалия няма данни за конкретна терористична заплаха. „Към момента нямаме доказателства, че в Северен Рейн-Вестфалия се подготвят нападения – дори и във връзка с карнавала“, заяви говорител на регионалното вътрешно министерство.

Задържаните от германската полиция предполагаеми терористи от алжирски произход са обсъждали възможни цели за поражение във федералната столица Берлин. Разговорът между тях е проведен по телефона, който е бил подслушван от силите за сигурност. Алжирците са дискутирали като потенциални цели за нападение популярния сред туристите Чекпойнт Чарли или спирката на градския транспорт на един от най-оживените столични площади – „Александерплатц“. Именно той е дал и насоката за провеждането на полицейската акция.

#Германия #атентат #болница #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »